Γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν καθημερινά ξερά σύκα; – Τι ήξεραν για την «υπερτροφή»;
Τα αποξηραμένα σύκα είχαν σπουδαία θέση στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων, καθώς συχνά τα απολάμβαναν ως επιδόρπιο, τα λεγόμενα “τραγήματα”.
Μέχρι σήμερα συνεχίζουμε να τα λατρεύουμε, καθώς αποξηραμένα στον ήλιο, γεμισμένα με ξηρούς καρπούς, βρασμένα σε ελαφρύ σιρόπι με μέλι, αλλά και στο φαγητό ή τις σαλάτες, τα ξερά σύκα είναι ένας πραγματικός θησαυρός για την υγεία.
Φωτό: genuinetastes
Τι είναι: Τα αφυδατωμένα φρούτα της συκιάς, του φυλλοβόλου δέντρου που ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές της χώρα μας. Τα δημιούργησε η ανάγκη του ανθρώπου να τα διατηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τα πρώτα ξερά σύκα βρέθηκαν σε ανασκαφή μινωικής έπαυλης, στις Στέρνες Ακρωτηρίου Χανίων, και χρονολογούνται το 1340-1190 π.Χ. Από τότε μέχρι και σήμερα η παραγωγή τους συνεχίζεται χωρίς διακοπή και με την ίδια σχεδόν μέθοδο. Τα ξερά σύκα, ασκάδες ή ισχάδες, στην αρχαιότητα και το Βυζάντιο, ήταν πάντα το πρόχειρο χειμωνιάτικο κέρασμα – τα έβαζαν σε μεταλλικό τάσι και μετά στη φωτιά για να μελώσουν.
Για αιώνες τα ξερά σύκα ήταν αγαπητά στα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Στις μέρες μας, το ξερό σύκο της Κύμης είναι αυτό που κατέχει ξεχωριστή θέση και μοναδικότητα στην εγχώρια παραγωγή.
Τα ξερά σύκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σάκχαρα, σίδηρο, κάλιο, σελήνιο και ασβέστιο. Περιέχουν ακόμα μικρές ποσότητες βιταμίνης Α και C.
Η αντιοξειδωτική τους σύνθεση προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ αποτελούν έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους “καθαρισμού” του οργανισμού.
Οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτά απορροφούν το νερό, τη χοληστερίνη, το τοξικό λίπος και τα περιττά στοιχεία που έχουν “τρυπώσει” στον οργανισμό σου, ενώ βοηθούν στην αποβολή τους ενισχύοντας γερά τη λειτουργία του εντέρου.
Το πιο δυνατό τους όπλο μάλιστα στον εν λόγω καθαρισμό είναι τα ταπεινά τους σπόρια! Όσο για τις θερμίδες, που θα προσδώσουν, δεν χρειάζεται να ανησυχείς στο παραμικρό, καθώς τα σύκα είναι τα ξερά φρούτα με τις λιγότερες θερμίδες (109 θερμίδες ανά δύο σύκα) έχοντας ταυτόχρονα τη μαγική ιδιότητα να σε κάνουν να αισθάνεσαι χορτάτος λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες.
Φωτό: e-dakidis.gr
Τα καλά σύκα πρέπει να έχουν μαλακή υφή. Διατηρούνται σε δροσερό στεγνό μέρος. Τα τοποθετείτε σε σειρές μέσα σε μεταλλικό κουτί που έχετε στρώσει λαδόκολλα και βάζετε ενδιάμεσα φύλλα δάφνης.
Τα ξερά σύκα μπαίνουν σε γεμίσεις για κρεατικά, εμπλουτίζουν κομπόστες και σαλάτες, μπαίνουν σε κέικ, γίνονται τρουφάκια, μπισκότα και τάρτες. Ταιριάζουν με άλλα αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και σουσάμι, αλλά η γαστρονομική τους αποθέωση είναι με προσούτο και γραβιέρα ή γαλλικό σεβρ.
Τα αποξηραμένα σύκα είναι μια εξαιρετική τροφή με πολλά οφέλη για την υγεία, καθώς η διαδικασία ξήρανσης συμπυκνώνει τα θρεπτικά τους συστατικά. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Σημαντικά Οφέλη των Αποξηραμένων Σύκων
1. Υγεία του Πεπτικού Συστήματος
- Καταπολέμηση Δυσκοιλιότητας: Λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες (διαλυτές και αδιάλυτες), τα αποξηραμένα σύκα λειτουργούν ως φυσικό καθαρτικό, μαλακώνοντας τα κόπρανα και προάγοντας την κανονική κινητικότητα του εντέρου.
- Πρεβιοτική Δράση: Οι φυτικές ίνες δρουν ως πρεβιοτικά, τροφοδοτώντας τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου και υποστηρίζοντας την υγεία του εντερικού μικροβιώματος.
2. Καρδιαγγειακή Υγεία
- Ρύθμιση Αρτηριακής Πίεσης: Είναι πλούσια σε Κάλιο, το οποίο βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων νατρίου στον οργανισμό, συμβάλλοντας στη διατήρηση φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης.
- Μείωση Χοληστερόλης: Οι διαλυτές φυτικές ίνες (όπως η πηκτίνη) δεσμεύουν τη χοληστερόλη στο πεπτικό σύστημα, διευκολύνοντας την απομάκρυνσή της από τον οργανισμό και συμβάλλοντας στη μείωση της “κακής” LDL χοληστερόλης.
3. Υγεία των Οστών
- Πηγή Μετάλλων: Τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν καλή πηγή Ασβεστίου, Μαγνησίου και Φωσφόρου, τα οποία είναι απαραίτητα για τη δημιουργία και τη διατήρηση γερών οστών και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
4. Πλούσια σε Θρεπτικά Συστατικά
- Μέταλλα: Εκτός από Κάλιο, Ασβέστιο και Μαγνήσιο, περιέχουν Σίδηρο (σημαντικός για την καταπολέμηση της αναιμίας), Χαλκό και Ψευδάργυρο.
- Βιταμίνες: Περιέχουν Βιταμίνη Κ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (όπως η Β6), η οποία είναι σημαντική για τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και την παραγωγή νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν τη διάθεση και τον ύπνο.
- Αντιοξειδωτική Δράση: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες (όπως φαινολικές ενώσεις), οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και μειώνουν τους δείκτες φλεγμονής, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη γενική υγεία.
Σημαντική Σημείωση
Λόγω της αφαίρεσης του νερού, τα αποξηραμένα σύκα έχουν υψηλότερη συγκέντρωση φυσικών σακχάρων και θερμίδων σε σύγκριση με τα φρέσκα. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να καταναλώνονται με μέτρο ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Μία μικρή χούφτα (περίπου 3-5 σύκα, ανάλογα το μέγεθος) μπορεί να καλύψει ένα σημαντικό μέρος των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες και μέταλλα.
Η σελίδα αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.
*Το περιεχόμενο του παρόντος άρθρου, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε ιατρικής γνωμάτευσης και κάθε άλλης πληροφορίας που σχετίζεται με την υγεία, είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια συγκεκριμένη διάγνωση ή θεραπευτικό πλάνο για κανένα άτομο. Η χρήση αυτής της ιστοσελίδας και των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν, δεν δημιουργεί μια σχέση γιατρού-ασθενή. Πάντα να αναζητείτε την άμεση συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού σε σχέση με οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε με την υγεία σας.